Winterbanden Alert

Winterbanden Alert

Winterbanden Duitsland: verplicht bij winterse omstandigheden

In Duitsland moeten motorvoertuigen uitgerust zijn met winterbanden tijdens winterse omstandigheden. Deze regel geldt ook voor ons Nederlanders. Winterse omstandigheden zijn volgens de Duitse wet: ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder of gladheid door ijs- of rijpvorming. Wil je zeker zijn dat je safe zit? Rijd dan van oktober tot april met winterbanden in Duitsland. Als bestuurder van de auto ben je verantwoordelijk voor geschikte winterbanden onder je auto. De winterband moet in Duitsland voldoen aan de eisen die gesteld zijn in de Europese Richtlijn 92/23/EEG. Je aanhangwagen of caravan hoeft geen winterbanden te hebben, maar dit is voor extra grip natuurlijk wel aan te raden. All season banden zijn ook geschikt, zolang ze zijn voorzien van een M+S logo.

Boetes bij rijden zonder winterbanden

Als je de Duitse wetgeving niet naleeft en wordt aangehouden dan bedraagt de boete €60,- en krijg je 1 strafpunt die geregistreerd wordt in het rijbewijsregister in Flensburg. Als je het verkeer belemmert, omdat je niet met winterbanden rijdt dan bedraagt de boete €80,- en krijg je ook 1 strafpunt. Bij 18 strafpunten bestaat de kans dat je een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt in Duitsland. Als je een kapotte band hebt en je moet deze verwisselen met een reserveband die een zomerband blijkt te zijn, dan krijg je geen boete. Wel moet je bij de eerste mogelijkheid de zomerband vervangen naar een winterband.

Verzekering bij een ongeval

Als je zonder winterbanden betrokken raakt bij een ongeval in Duitsland, gelden er bijzondere regels. De Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij kan je (ook nog al ben je niet schuldig aan het ongeval) toch deels aansprakelijk stellen voor de schade als je zonder winterbanden reed tijdens winterse omstandigheden. Het exact uitgekeerde schadebedrag hangt af van de individuele omstandigheden en wordt bij iedere zaak apart door de verzekeringsmaatschappij bekeken.
Bron: allescur.nl

Categories: